Cursus leren ontspannen voor kinderen

Kinderyoga is spelenderswijs werken aan zelfvertrouwen en makkelijker in slaap vallen

Mijn kind is boos

on 24/02/2013

boos-kind

Kinderen, je lieverds, en toch weet je er misschien soms niet mee om te gaan. Halen ze je bloed onder je nagels vandaan? Soms merk je dat ze regelmatig heel boos zijn, driftbuien krijgen. Zou je ze niet  graag handvatten willen geven hoe met hun boosheid om te gaan?

Merk je dat je kind zich afzondert? Het is ok. Maar……. ga na verloop van tijd naar je kind toe.

Praat over de aanleiding, de situatie.

Met onder staande tips kun je je kind op weg helpen om te leren omgaan met driftbuien, driftaanvallen. En zelf balans ervaren.

Op het moment dat je kind uit zijn slof schiet, gaat smijten, gaat schreeuwen is het al over zijn/haar grens heen. Maar wat gebeurt er net daarvoor?

klaar voor de start

In je lijf heeft iedereen sensoren, somatische merktekens, die opborrelen als er iets gebeurt. Het teken is EROP AF

of WEGWEZEN.

De een merkt dat in zijn/haar buik de ander aan zijn/haar schouders, rug, in keel. Ken je het gevoel?

Herken je het bijvoorbeeld als je trots bent, en je een JIPPIE! gevoel hebt? Dat zijn tekens die je lichaam je geven. Concreet. Maar signaleer je het ook op dat moment? Of pas later?

Ieder van ons zal tig keer vallen, tig keer zijn hoofd stoten. Ja we stoten ons hoofd meer dan 3 keer. That ’s life. Je bent hier op aarde om te leren. Niemand is perfect.

Je kind maar jij zelf misschien ook reageren soms impulsief, explosief. De vraag is hoe bevalt dat jou?

Wil je van je extraverte reactie op je gevoel af? Je wilt leren rust te bewaken, je wilt leren je uit te spreken wat er is?

Volg dan de LBK methode©: Luister, Beweeg en Kijk

De volgende stappen helpen je erbij:

Stap 1.

Als er een situatie is die je niet bevalt, blijf erbij, luister naar wat er gebeurt, en let op je lichaam. Tel desnoods tot 5 voordat je reageert.

Stap 2.

Op dat moment dat je het beseft. Ga bewegen . Rol met je schouders, trommel met je vingers, wiebel je tenen, zwaai met je benen. Doe wat in je opkomt. Beweeg!armen zwaaien

(Door te bewegen gaat de energie stromen! Emotie komt van het latijnse woord emovere, wat betekent bewegen. Emovere heeft alles te maken met in beweging brengen,  in beweging komen… steeds weer opnieuw. Met verandering. Met gedrag. Met leven. Met situaties die zich voortdurend ontwikkelen; zich ontwikkelen tot nieuwe situaties).

Stap 3.

Kijk van een afstandje naar jezelf, alsof je naar een toneelstuk kijkt. En zeg wat je opmerkt, wat je voelt in je lijf. Let op je lichaamssignalen als tintelingen, hoge hartslag, versnelde adem, koude rillingen, zwaar gevoel op schouders.

Verpak wat je opmerkt in een IK- boodschap met wat je nodig hebt en met een verwijzing naar de situatie.

“Ik krijg een heel raar gevoel in mijn buik die zegt stoppen nu ik …….., ik wil graag dat je stopt met praten/ mij onderbreekt/mij aanvalt.  Ik wil dat je nu alleen maar naar mij luistert” .

Of iets dergelijks naar gelang de situatie.

Deze stappen zetten jouw in beweging om iets met je boosheid te doen. Schreeuwen kan prettig zijn, maar voor anderen misschien niet. Schreeuwen, smijten… het kan een uiting zijn van machteloosheid.

 

Wil je meer lezen over hoe om te gaan met boosheid? Mail me svp.

 

Vind je dit artikel waardevol? Wil je dit artikel delen, Prima. Maar schrijf dan als bron mijn naam erbij want dit verhaal gaat over  mijn ervaring. Ik weet niet of het voor jou of anderen ook zo geldt.

Als je vragen hebt of iets met me wil delen mail me op kinderyoga@yoga4you.nl

 

 

 

©YOGA4YOU.nl 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *