Cursus leren ontspannen voor kinderen

Kinderyoga is spelenderswijs werken aan zelfvertrouwen en makkelijker in slaap vallen

kinderyoga is saai!

on 13/11/2013

 saaiKinderyoga is saai hoor ik soms van ouders, soms van kinderen zelf.

Saai, wat wordt bedoeld met saai? Vraag ik me dan af.

 

Kinderyoga geeft kinderen de ervaring de afwisseling tussen rust en actie op te merken. Staande oefeningen worden afgewisseld met zittende of liggende oefeningen.

Een spel, interactie met elkaar, fantasie spelen allemaal een rol in de kinderyogales.

Aan het eind van de yogales is er tekenen, een ontspanningsdroomreis of een kringmassage oefening. Dit maakt dat het kind in een rustiger moment komt. Het zal zich waarschijnlijk sloom voelen. Het ervaart zware benen, zware armen. Dat is niet wat een kind kent, of misschien wilt. Het is echter wel wat het kind ervaart. Niet voor elk kind is dit makkelijk onder woorden te brengen. Vandaar dat het zich kan uiten in het woord saai.

Als dit ter sprake komt vanuit uw kind, zou u kunnen doorvragen wat saai voor het kind betekent. De beleving van het kind kan iets anders zijn dan wat de woorden u zeggen. Misschien dat dit doorvragen helderheid geeft voor jullie beiden. Een open vraag, een open houding helpt daarbij.

 

luisteren

Door te luisteren naar het kind, ervaart het kind dat hij/zij gezien en gehoord wordt.

Door het kind uit te leggen dat het zich slomer zou kunnen voelen. En dat dat normaal is. Dat het betekent dat het lichaam zich herstelt van drukte in het lijf. Ontspannen kan een saai gevoel zijn! Het is net als luieren, lanterfanten, vervelen. Dit is een manier om je geest en lichaam op te laden voor drukkere momenten waarop je goed wilt kunnen concentreren.

 

Het zou elk mens, groot of klein, goed doen om regelmatig te gaan lanterfanten, luieren, staren naar buiten. Gedachten worden rustig.  Het lijf ontspant. Gevoelens worden zachter. Gedrag van een ander zal je niet snel van slag brengen.

Hoe is dat voor jou? Hoe is dit voor jouw kind? Helpt ontspannen jou?

Wat ervaart jouw kind als saai?

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *